Verdediging proefschrift Liwen Zhang

18 oktober 2016

Op 26 September 2016 verdedigde Liwen Zhang haar proefschrift Emotion, self and psychopathology: Neural correlates of emotion regulation and self-reflection in mood disorders and schizophrenia voor een comité van gevestigde onderzoekers welke haar na beraad de doctors titel verleenden.

liwen_zhang

Emotieregulatie is het kunnen omgaan met emotionele gevoelens in reactie op emotionele gebeurtenissen, welke we vaak in het dagelijks leven tegenkomen. Zelfreflectie is de mogelijkheid om een mentaal  beeld van jezelf te vormen. Deze beide processen zijn belangrijk voor sociaal functioneren en kwaliteit van leven. Echter, patiënten met psychiatrische stoornissen ervaren regelmatig problemen met deze processen. Dit zijn onder andere patiënten met bipolaire stoornis, schizofrenie en depressie stoornis. Onderzoeken van veranderingen in de hersenen tijdens emotieregulatie en zelfreflectie kan onze kennis vergroten over deze stoornissen.

Daarom hebben we in dit proefschrift verschillende vragen onderzocht gerelateerd aan deze processen in deze psychiatrische stoornissen. Ten eerste hebben we onderzocht of patiënten met bipolaire stoornis en schizofrenie abnormale reacties laten zien van de hersenen tijdens emotieregulatie en zelfreflectie. Ten tweede, zelfmood kan worden gezien als een extreem gevolg van verstoorde emotie regulatie.

De andere vraag die we hebben onderzocht was of  er structurele veranderingen in de hersenen zijn bij patiënten met een risico op zelfmoord en een depressieve stoornis. Wij laten zien dat patiënten met bipolaire stoornis en schizofrenie allebei veranderingen hebben in hersengebieden/netwerken tijdens emotieregulatie en zelfreflectie, maar niet dezelfde veranderingen. Verder zagen we  structurele veranderingen in hersengebieden betrokken bij emotieregulatie in patiënten met risico op zelfmoord en depressieve stoornis.

Het begrijpen van deze functionele en structurele veranderingen in patiënten met bipolaire stoornis, schizofrenie en depressieve stoornis kan helpen bij het ontwikkelen van betere diagnostische procedures en meer gepersonaliseerde behandelingen voor deze patiënten.

Back to previous page