Promovendus

Nynke Talma Msc.

Position Promovendus
Research fields
  • Research Profile
  • Titel: Het effect van perifere cellulaire senescentie op chemotherapie-geïnduceerde cognitieve achteruitgang
    Project: Borstkanker patiënten zijn over het algemeen behandeld met chemotherapie en genezen door de behandeling, wat resulteert in veel borstkanker overlevenden. Een onopgelost, slopend lange term neveneffect van chemotherapie is cognitieve achteruitgang. Chemotherapie induceert cellulaire senescentie, en eliminatie van  cellen kan het zogenaamde ‘ chemo-brein verbeteren.
    Één van chemotherapeutica die cognitieve tekorten in patiënten en voorbarige senescentie door de schade van DNA veroorzaakt is Doxorubicine. Hoewel Doxorubicine niet de bloed hersen barrière passeert, laten muizen behandeld met Doxorubicine toch cognitieve achteruitgang zien. Dit verhoogt de mogelijkheid dat perifere cellulaire senescentie een belangrijke speler in de inductie van  het ‘chemo-brein’ bij overlevenden van borstkanker is.
    Tijdens dit driejarige PhD-project zal het effect van chemotherapie-geïnduceerde perifere senescentie op het centraal zenuwstelsel worden onderzocht. Tevens wordt de mogelijkheid of dat het specifiek doden van senecente cellen na chemotherapie zou kunnen voorkomen, vertragen of dempen van pathologieën die worden geassocieerd met het chemo-brein.
    Financier: GSMS PhD Scholarship Program
Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×